Omgeving

Marseillette ligt op 15 minuten rijden van “La Cité”, de prachtige middeleeuwse stad Carcassonne, erkend door UNESCO als werelderfgoed en op 25 minuten van de stad Narbonne. Voor de liefhebbers van ‘les plus beaux villages de la France’ zijn Lagrasse en Minerve absolute aanraders.

Marseillette wordt doorkruist door de rivier de ‘Aude’, waar men op verschillende plaatsen pootje kan baden of kan kajakken. Op wandelafstand kan er genoten worden van het zicht van de boten die voorbij varen op het ‘Canal de midi’, eveneens erkend als werelderfgoed. Centraal in het dorp ligt het café ‘La Terrasse’ waar men aan democratische prijzen een maaltijd kan nuttigen.

Het dorp is omringd door talloze wijngaarden en ligt op de grens van de wijnstreken van de Corbières en de Minervois. In de onmiddellijke omgeving zijn er tal van wijnhuizen waar de gastvrije wijnboeren je graag  verwelkomen  voor een bezoekje, een woordje uitleg of een degustatie.

Op minder dan 10 minuten ligt Trèbes met twee grote supermarkten voor de alledaagse inkopen. Geniet in Trèbes van de aangename terrassen aan de plezierhaven van de “Canal du midi” en verwen jezelf met lekkere tapas en streekwijnen van de tapas- en wijnbar ‘Les Vignes de Bacchus’.


Marktjes

In het departement van de Aude en in de onmiddellijke omgeving zijn er vele marktjes die u de kans bieden om de Franse manier van leven te ervaren. De marktjes beginnen meestal rond 09:00 uur en eindigen kort na middag (l’heure de l’apéro). Op de marktjes bieden plaatselijke ambachtslui hun ‘Produit du terroir’ aan.

Markten in de regio

MIREPOIX :                        maandag vanaf 07 :00 uur tot 13 :00 uur

OLONZAC :                        dinsdag vanaf 07 :00 uur tot 13 :00 uur

LEZIGNAN:                         woensdag vanaf 07 :00 uur tot 13 :00 uur

CARCASSONNE :              dindag, donderdag en zaterdag vanaf 07:00 tot 13:00 uur           

NARBONNE :                    donderdag de hele dag

                                            Zondag vanaf 07 :00 uur tot 13 :00 uur

                                            Iedere dag van 08:00 tot 14:00 uur in “LES HALLES” : regionale producten


Bezienswaardigheden

Opgesteld aan de rechteroever van de Aude met zijn 3 kilometer stadsmuren en 52 torens, is het hooggelegen Carcassonne de grootste vestingstad van Europa! Deze bekende en indrukwekkende middeleeuwse stad in Aude, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, is een van de meest bezochte bestemmingen van Frankrijk. Is in de 19de eeuw op prachtige wijze gerestaureerd door de architect Eugène Viollet-le-Duc.

Van juni tot augustus biedt het festival van Carcassonne een gevarieerd programma met klassieke muziek, opera, dans, circuskunst, toneel, concerten met Franse- en internationale popmuziek… Wat u ook zeker een keertje moet meemaken is de bijzondere sfeer in de middeleeuwse stad op 14 juli, en de riddertoernooien in de arena’s in juli en augustus.

Het middeleeuwse plaatsje Minerve, in het zuiden begrensd door het canal du Midi, en in het noorden door de Montagne noire, ligt genesteld te midden van een adembenemend decor: de bergkloven uitgesleten in het kalk van de Causses en bedekt met planten, in combinatie met menselijke architectonische hoogstandjes als de schitterende viaduct die toegang verschaft tot aan het dorp. Eén van zijn sterke punten is zijn geografische ligging. Minerve ligt op een rots waar 2 rivieren samenvloeien, de Brian en de Cesse, waardoor het geheel op een schiereiland lijkt. Zo zijn de huizen hooggelegen op hun rotspunt; vanuit de lucht gezien lijken ze in de lucht te hangen. Geheel logisch dus dat Minerve gerekend wordt tot de mooiste dorpen van Frankrijk!

Het schilderachtige dorpje Lagrasse, genesteld in het hart van het Massief van Corbières, aan de oevers van een vredige rivier, wordt gerekend tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Vormt een harmonieus geheel met zijn oude ezelsbruggetje over de Orbieu, de middeleeuwse huizen, de overblijfselen van een voormalige stadsmuur en de abdij, gelegen onder de schaduw van zijn indrukwekkende klokkentoren. Ga alvorens een bezoekje aan de abdij Sainte-Marie d’Orbieu te brengen, eerst even een rondje door het middeleeuwse stadje; een zeer charmant plaatsje waar u onder andere een oude hal uit de 14de eeuw met stenen pilaren, winkeltjes met ambachtelijke kunst en een kerk in gotische stijl, op de lijst van Historische Monumenten kunt bewonderen.

Op ongeveer vijftien kilometer van Narbonne, in het hart van een rustig dal van Corbières, ligt de voormalige abdij Sainte-Marie de Fontfroide genesteld te midden van cipressen en dennen. Het charmante geheel is gesticht aan het eind van de 11de eeuw door benedictijnse monniken, die zich in 1145 aansloten bij de orde van Cîteaux.

Dit prachtig gerestaureerde cisterciënzer monument is het hele jaar door voor publiek geopend, en kan bezichtigd worden tijdens een rondleiding van ongeveer een uur, of een themabezoek… De gelegenheid om de rustgevende locaties te bewonderen, zoals de abdijkerk uit de 12de eeuw met moderne glas-in-loodramen, de kloostergang met romaanse steunpalen, de prachtige kapiteelzalen met marmeren kolommen, de gebouwen voor monniken en leken, en niet te vergeten natuurlijk de tuinen en terrassen, en de schitterende rozentuin met niet minder dan 2.500 rozenstruiken!

Hier worden tevens proeverijen van de AOP Corbières wijnen van het domein, maar ook vele culturele evenementen, van muziekconcerten tot exposities maar ook het plantenfeest in mei georganiseerd.

Het kasteel van Montségur, symbool van het verzet van de Katharen, werd gebouwd in het begin van de 13e eeuw en was een toevluchtsoord voor heel wat Katharen die tijdens de Inquisitie werden vervolgd. De burcht werd het toneel van de tragedie van de “Prat dels Cremats”, het veld der verbranden, nadat het na een tien maanden lange belegering door het koninklijke leger werd ingenomen in maart 1244. 225 Katharen die zich weigerden over te leveren, eindigden op de brandstapel. Het historisch en archeologisch museum, gelegen in het dorp Montségur, vertelt de geschiedenis van deze plek en van de Katharen doorheen een rijke verzameling voorwerpen afkomstig uit opgravingen die op de site van het kasteel werden gedaan.

Hoog gelegen op een rotsrichel op 1207 meter hoogte, biedt de burcht van Montségur, toegankelijk via een wandeling van een half uur, naast zijn overblijfselen, een magnifiek uitzicht over het dorp in de diepte en het omliggende landschap.

Heel toepasselijk bijgenaamd de duizelwekkende burcht, heerst het indrukwekkende kathaarse kasteel van Peyrepertuse vanaf zijn rots over het plaatsje Duilhac-sous-Peyrepertuse, en de ongerepte, bewaard gebleven landschappen. Domein van Willem van Peyrepertuse in de tijd van de kruistochten tegen de Albigenzen, en een essentieel element in de verdediging van het Franse koninkrijk tegen Aragon, onthult deze versterkte, hooggelegen locatie nu zijn bijzondere overblijfselen. Als een stenen schildwacht dat waakt over het massief van Corbières, bestaat deze enorme middeleeuwse burcht, op de lijst van Historische Monumenten, uit drie delen: de onderste vestingmuur met de slottoren, de middelste vestingmuur en op het hoogste punt de slottoren Sant-Jordi, bereikbaar via de Saint-Louis trap.

Vanaf de parkeerplaats op weg naar het kasteel loopt ook een steil weggetje, die het mogelijk maakt om na ruim een kwartier klimmen de ruïnes van Peyrepertuse te bereiken. Eenmaal boven kunt u niet alleen een opmerkelijk voorbeeld van de middeleeuwse militaire architectuur bewonderen, maar wordt u tevens getrakteerd op een schitterend uitzicht over de omliggende groene heuvels…

Ieder jaar vindt in de maand augustus bij kasteel en in het dorp Duilhac-sous-Peyrepertuse twee dagen lang het middeleeuws festival van Peyrepertuse plaats. Dan worden jong en oud mee teruggenomen naar de middeleeuwen, met middeleeuwse voorstellingen, concerten, banket, markt en activiteiten.

In het hart van het massief van Corbières, op steenworp afstand van het dorp Cucugnan, bekend geworden door de Brieven van mijn Molen van Alphonse Daudet, staat op de top van een smal rotspunt het Kathaarse kasteel van Quéribus; een middeleeuws burcht op een hoogte van 728 meter, herkenbaar aan zijn indrukwekkende burchttoren omringt door drie opeenvolgende muren… De burcht van Quéribus, schuilplaats voor de Kathaarse monniken tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen, was het laatste bolwerk van het Kathaarse verzet, dat uiteindelijk in 1255 in handen van de kruisvaarders viel.

De locatie van Quéribus is in ongeveer tien minuten lopen bereikbaar via een steil weggetje, waar u vanaf het terras van zijn polygonale burchttoren beloond wordt met een adembenemend uitzicht over de Corbières, de vlakte van de Roussillon, de Middellandse zee en de Pyreneeën! De prachtige gotische zaal van de burchttoren met spitsbogen is tevens een van de hoogtepunten van het bezoek.

Gelegen op 25 km van Carcassonne, werd de kloof ontdekt in 1970 door de speleologie club van de Aude. De kloof heeft indrukwekkende afmetingen, 80 m breed en 250 m diepte, het is wereldwijd bekend om zijn rijkdom van de opleiding, alle ondergrondse omgeving biedt meer prestigieuze schijven, excentriekelingen, aragoniet, draperieën, zuilen , watervallen …

De verscheidenheid van kristallisaties is uitzonderlijk in kristallen van calciet en aragoniet, rijk gekleurd met metaaloxiden (ijzer en mangaan).

De rode kamer, zo genoemd naar de oker licht door de aanwezigheid van ijzeroxide, met schijven, grote schotels van kristallisatie letterlijk opknoping van het plafond en die kan wegen enkele honderden kilo.

Het uitgebreide metronetwerk wordt doorkruist door een ondergrondse rivier waarvan het bed is uitgehouwen in marmer blauw. Doorkruisen van enkele kilometers onder de grond, de rivier terug naar de schijnwerpers aan de voet van de kastelen “Katharen” Lastours.

Grot Limousis, 10 minuten van Carcassonne, een reis naar het middelpunt van de aarde, vervoert u door de tijd. Gesneden door een ondergrondse rivier, werd het water bevrijd van haar holte versierd met prachtige druipstenen wiens uitzonderlijke glans aragoniet, uniek in de wereld voor zijn grootte (4 m hoog en 10 m breed) en door haar schoonheid .

Activiteiten

Het Afrikaanse reservaat van Sigean, genesteld aan de oevers van de vijvers van Bages-Sigean, is een belangrijk gebied voor de bescherming van bedreigde dierensoorten en hun natuurlijke omgeving. Hier zijn op 300 hectares ongeveer 900 zoogdieren, 600 reptielen en 2.000 vogels ondergebracht, die gedeeltelijk vrij leven.

Het reservaat van Sigean is het hele jaar door voor publiek geopend, en biedt twee verschillende bezoekersroutes:

Een autoroute van ongeveer een uur door de Afrikaanse jungle, het park van de Tibetaanse beren, het leeuwenpark en de Afrikaanse Savannen waar onder andere witte neushoorns, zebra’s en Somalische ezels te bewonderen zijn.

Een wandelroute van ongeveer drie uur nodigt jong en oud uit voor een kennismaking met antilopen, struisvogels en andere dieren van de Afrikaanse vlakte. Ook te zien tijdens de wandeling, het chimpansee-eiland, het vivarium, en de vijver van l’Œil de Ca, bevolkt door flamingo’s en pelikanen met een roze rug…

Waterpark Aqualand Port Leucate, in de Aude, ligt aan het strand van deze badplaats aan de kust die de Leucate-vijver van de Middellandse Zee scheidt.

Het park heeft een tiental attracties ingedeeld in vier categorieën: “sensaties”, “familie”, “kinderen”, “ontspanning”. Tussen golfslagbaden, waterglijbanen, kinderbadjes, ontspanningsruimtes of voor sensatiezoekers, kan een groot publiek (jonge kinderen, tieners en volwassenen) zich vermaken in de onmiddellijke nabijheid van de stranden van de Golf van Leeuw.

Het Aqualand Port Leucate park is geopend in de zomer, elke dag van begin juli tot begin september. Prijs: vanaf 10, 17 en 23 euro afhankelijk van de leeftijd. Informatie op +33 4 68 40 99 98.

In de buurt van de middeleeuwse stad Carcassonne, in een natuurlijke omgeving, is het meer van Cavayère (40 hectare) de thuisbasis van een rijke mediterrane vegetatie. Een perfecte plek voor wandelingen en ontspanning, met picknickplaatsen, waterfietsen, minigolf, opblaasbare waterspellen, diverse beachvolleybalvelden en een boom-avonturenpark. Alle wateractiviteiten zijn toegestaan, met uitzondering van gemotoriseerde activiteiten. Zwemmen is toegestaan in de bewaakte gebieden die met boeien zijn gemarkeerd.

Lac de la Cavayère beslaat een oppervlakte van 40 hectare en heeft een maximale diepte van 23 meter. Verborgen en beschut tegen de wind is het ideaal voor beginners die willen gaan windsurfen. Het beschikt over 300 meter uitgerust strand (gras en zand), speeltuinen, picknickplaatsen, picknicktafels, wateractiviteiten en midgetgolfbanen en een boomklimmen.
In de zomervakantie zijn er glijbanen, springkussens en andere activiteiten voor kinderen. Er is een busje en ook een kleine hut waar je eten en drinken kunt kopen, maar het is de perfecte plek om je eigen picknick mee te nemen en de hele dag te ontspannen.

Commentaar van de gasten :
“We hadden een geweldige tijd hier. Er is een zandstrand dat perfect geschikt is voor de bouw van zandkastelen en er is ook een kiezelstrand. Het water is ideaal om in te zwemmen en omdat het zeer rustig is, is het ideaal voor kinderen. Je kunt om het meer heen lopen, het is ongeveer een uur lopen”.

Het recreatiegebied van het Lac de Jouarres is een aantrekkelijke plek om te verblijven en ligt in de directe omgeving van Azille, Homps, Olonzac en Pépieux. Het meer is populair bij toeristen vanwege de ligging temidden van dennenbossen en wijngaarden. Op het meer kunt u gaan zeilen, catamaran- en waterfietsen. Zwemmen is toegestaan in de bewaakte zone. U kunt picknicken onder de bomen of gebruik maken van het restaurant en de bar op het terrein.

In Puicheric, op tien minuten rijden van het huis, bevindt zich het watersportcentrum waar u vele watersporten kunt beoefenen zoals kanoën, canyoning, rafting, canorafting, hydrospeed, stand-up paddle, klimmen, speleologie, …